dijous, 19 de novembre del 2015

el lampista al castell (u)

vivim en una casa magnífica. una planta, molta llum, la distribució, fantàstica. una casa antiga. vella.
 
fa deu dies que l’empresa municipal d’aigua ens va avisar que teníem una fuita a casa.

creiem que és l’aixeta del pati. des de llavors, tanquem la clau de pas i només l’obrim quan necessitem l’aigua.

parlem amb els propietaris. ens adrecen a l'asseguradora x.

després d’unes quantes trucades a una centraleta que sempre té "totes les línies ocupades" aconseguim parlar amb algú que ens diu que, en ser una avaria fora de les parets de la casa, no està inclosa a la pòlissa ni tampoc ens envia ningú a veure d’on surt la fuita.

li dic que no sóc lampista. que, si ho fos, ja ho hauria arreglat, que no sé d’on ve la fuita, que si poden enviar algú. "no, senyora m., la pòlissa contractada o cobreix un sinistre fora de la superfície construïda de l’immoble".

aconseguim el telèfon d’un lampista del poble que, el dia que ha de venir, no es presenta. ve al dia següent. mira l’aixeta del pati. i les dels lavabos. i el comptador. i l’escalfador de la cuina. i diu que la fuita és a l’escalfador, que està dins les parets de la casa.

tornem a trucar l’asseguradora x, que ens diu que no podem obrir la incidència perquè no som els titulars de la pòlissa.

truquem els propietaris de la casa. el dia següent, divendres, rebem un missatge al mòbil que ens diu que estan "a su disposición las 24h del día. le recordamos que puede hablar con su gestor asignado de 9:00 a 18:00 de lunes a viernes". no tenim cap número de telèfon ni cap nom de gestor assignat a qui trucar, ni a les 9:00 ni a les 10:00 ni a les 11:00".

dilluns ens truca algú en nom de l’asseguradora x, que ens diu que dimarts ens envia un tècnic.
dimarts ve el tècnic, que diu que la fuita és fora de les parets de la casa. que no porta "el detector" i que no sap exactament on és la fuita. que la pòlissa no ho cobreix.

fa una setmana que tanquem i obrim la clau de pas cada cop que necessitem encendre el rentaplats o omplir una ampolla d’aigua i que tenim la sensació no de viure a castell, sinó de ser al castell.

parlem amb els propietaris, que ens diuen que miraran si la pòlissa de la casa ho cobreix i ens diran el què.

avui truca un noi que no sé si és de l’asseguradora y perquè no em diu qui és, ni on treballa. em demana "qué te pasa?" i diu que demà al matí envia un operari, de granollers.
el torno a trucarl cinc minuts després de penjar:

-l’operari que enviaràs, portarà "el detector"?
-no tenemos. tendría que venir un perito.
-d’acord -li dic-, és que fa 10 dies que no tenim aigua a casa. i no entenc com podreu arreglar la fuita demà si no porteu l’aparell que l’ha de localitzar.
-con un martillo percutor.
-i obrireu un forat... de quants metres? i quanta estona hi estareu? no seria més eficient per tu, els propietaris de la casa i per mi mirar on és la fuita amb "el detector"?
-tienes uno?
-no, ja t’he dit que no sóc lampista. si ho fos, ja faria dies que ho hauria arreglat...
-y qué me propones?
-no et proposo res, només et demano com podràs arreglar demà la fuita.
-es que tendría que venir un perito con "el detector"
-i què he de fer? cridar, emprenyar-me? com ho puc fer per tenir aigua a casa? perquè fa deu dies que no tenim aigua ... no seria millor localitzar la fuita i després reparar-la? bàsicament perquè l’operari pot fer una rasa de 6 metres abans no localitzi la fuita o pot venir un pèrit aquesta tarda... i, si l’operari demà no troba la fuita, haurem d’esperar a dilluns a que torneu a enviar algú i llavors ja farà dues setmanes que no tenim aigua.
-bueno, miro qué puedo hacer y te llamo.

cinc minuts després...
-hola, m., te van a llamar alguna de estas empresas
-de quines empreses?
-de estas empresas! de las que tienen perito.
-ah! vols dir que em trucarà una altra empresa que té pèrit...
-es lo que me has pedido. yo ya he anulado la petición.
-home, no. jo no t'he demanat que m'enviïs una altra empresa. en primer lloc, perquè no sé qui ets ni per quina empresa treballes. només sé que el teu operari ve de granollers. per tant, no et puc demanar que m'enviïs una altra empresa.
-...
-o sigui que demà, amb sort, vindrà un pèrit però no un operari, no?-hi torno:- -què he de fer? cridar, emprenyar-me? com ho puc fer per tenir aigua a casa? perquè fa deu dies que no tenim aigua ... em dius que amb sort demà ve un pèrit, o sigui que aquest cap de setmana tampoc ho tindrem arreglat..
-no me vas a hacer sentir culpable...

i ja he desconnectat, perquè els passadissos del castell m’ofegaven.